This office building is located in the Bandra Kurla Complex (BKC) area of Mumbai. The lighting for this corporate building was inspired directly by the architectural intent- spatial clarity and minimalistic aesthetics. The lighting design developed by AWA augmented the architectural vision, highlighting the choice of materials in the different parts of the program, without extraneous embellishments usually connected with visible light fixtures. AWA created points of focus, visual rhythm, and clear way-finding tools for circulation.

The lighting design for this Platinum LEED building also conformed to the lighting points for sustainability. The buildings site is located on a prime corner plot in Mumbai’s BKC neighborhood. AWA worked with the architect to develop the landscape lighting design around one central focus, integration. The first aspect of integration is lighting that has been installed within the lip of the sculpture plaza stairs. The team also worked with the architect to integrate lighting into the bespoke landscape benches around the site.

As a visitor approached the building’s entrance the lobby glows from within as a welcoming beacon. Before you even enter the lobby, your vision is drawn into the space by the lighting of the lobby’s feature wall. The wall is lit by LED downlights located 300mm on center within a linear architectural slot above the main lobby feature wall. Then you widen your view you see a visual connection from the buildings drop off canopy to the lobby ceiling itself. AWA worked tirelessly to integrate recessed LED downlights directly into the metal fabricated drop-off canopy. The same recessed downlights are then taken into the main lobby ceiling in pairs to create a language for the lighting that can be read as people transition from the exterior to interior. Once within the lobby the perpendicular feature walls are grazed with light from above drawing your visual focus deep into the main circulation core of the building and up into the buildings office levels.